İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin Cumartesi günü Türkiye’ye gelerek aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu üst düzey yetkililerle temaslarda bulunması bekleniyor. Ziyaret, Meloni’nin bu yıl başkanlığını ülkesinin üstleneceği G-7’ye üye ülkeleri ziyaret etmeyi planladığı yoğun uluslararası programının bir parçası.

Bu, Meloni’nin başbakan olarak göreve geldiği 2022’den bu yana Türkiye’ye yaptığı ilk resmi ziyaret. Ancak Meloni, Erdoğan’la başka yerlerde, en son Dubai’deki COP28 zirvesinde görüşmelerde bulundu. Bu aynı zamanda bir İtalya başbakanının Türkiye’ye yaptığı ilk ziyaret olma özelliği taşıyor. Erdoğan’ı diktatör olarak tanımladığı için Türkiye’nin tepkisine maruz kalan selefi Mario Draghi, 2022’de Türkiye’yi ziyaret eden son İtalyan başbakanıydı. Bunun dışında İtalya ve Türkiye tarihi, sıcak ilişkilere sahip ve İtalya, Türkiye’nin en büyük ticari ortakları arasında yer alıyor. Akdeniz bölgesinde ortak çıkarları var ama bazı uluslararası konularda farklılaşıyorlar. İki ülke aynı zamanda UEFA Euro 2032 futbol şampiyonasına ev sahipliği yapmak için ortak adaylık konusunda da anlaştı .

Meloni’nin ziyareti öncesinde Perşembe günü Türkiye Demirören Haber Ajansı’na (DHA) konuşan İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Türkiye’nin İtalya için önemli bir ülke ve NATO ittifakının bir parçası olduğunu söyledi. “Tarihi bir dostluğumuz var” diye vurguladı.

Tajani, İtalya’nın, Rusya-Ukrayna çatışmasının ortasında Afrika ülkelerine tahıl ürünleri ulaştırma çabalarından dolayı Türkiye’ye minnettar olduğunu belirterek, Türkiye’nin Orta Doğu’da barışı teşvik etme çabalarındaki önemini vurguladı.

Bakan, geçen yıl yaşanan yıkıcı depremlerin ardından İtalya’nın Türkiye’nin yardımına koştuğunu yineledi; bu, merhum başbakan Silvio Berlusconi’nin görev süresi boyunca başlayan dostluğun gelişmesinin bir işaretidir. “Berlusconi bu dostluğa sahip çıktı ve dostluğumuz Başbakan Meloni’nin ziyaretiyle pekişecek” dedi.

Türkiye’nin Orta Doğu’nun barış ve istikrarındaki rolüne ilişkin Tajani, Türkiye’nin Müslüman bir ülke olarak tüm Müslüman ülkelerle gerilimin düşürülmesi için kolaylıkla diyaloga girebileceğini söyledi. Tajani, “İsrail-Hamas çatışmasının yayılmasını engellemeliyiz. Hedefimiz aynı. İki devletli çözümü destekliyoruz. İsrail, Filistin devletini, Filistin de İsrail’i tanımalı.” dedi.

Türkiye ve İtalya’nın bölgede “daha büyük savaş” yerine “daha büyük barış”ta büyük rol oynayabileceğini vurguladı.